Lever du i din genizone?

Den 30. november 2014 sagde jeg farvel til mit job som regnskabsmedarbejder for at være selvstændig pengementor.

I min afskedstale talte jeg om, at jeg tror på, at vi skaber vores liv selv. Når det nu er sådan, hvad er det så, jeg virkelig gerne vil have?

Jeg ville virkelig gerne have et arbejdsliv (og liv) på mine betingelser.

Et arbejdsliv, hvor jeg tjener godt på at gøre en forskel i andre menneskers liv og økonomi. Hvor jeg kan bruge mig selv, og det som jeg er bedst til.

Og ikke mindst: et arbejdsliv der er designet omkring til mit store behov for ro, stilhed og tid alene.

Og sådan blev det.

Det fik mig til at tænke på, at jeg endelig – efter mange års tilløb – er landet i min genizone.

De 4 kompetencezoner

I verdens bedste bog The Big Leap (hvis du kun læser 1 bog næste år – så læs den!) opstiller Gay Hendricks 4 kompetencezoner, som vi kan bevæge os rundt imellem.

Den første zone handler om inkompetence. Det er de ting, du ikke kan finde ud af, og som du heller ikke har et ønske om at lære. For mig kunne det fx være, hvis jeg skulle møde som mekaniker på et autoværksted på mandag. Jeg aner absolut intet om bil mekanikeri, og det ville hurtigt vise sig at være en total katastrofe. Så det gør jeg ikke.

I den anden zone har jeg kompetencerne til at udføre opgaven, men alle andre kunne gøre det lige så godt som mig. Det kunne fx være et job som rengøringsmedarbejder. Her kunne jeg tjene penge – ikke så mange – men jeg ville ikke være specielt glad.

I den tredje zone – excellence zonen – er jeg til gengæld rigtig god. Den zone var jeg i hver dag på mit gamle arbejde. Jeg var dygtig til mine opgaver, chefer og kollegaer stolede på at jeg leverede, jeg tjente penge, jeg gjorde som det blev forventet, og i mit eget lille hjørne, var jeg lidt af en ekspert.

Jeg kendte finurlighederne i økonomisystemet, og vidste hvor det skulle kildes for at få de rigtige tal ud. Alt så faktisk rigtig fint ud på overfladen. Men indeni mig var der noget helt galt. Jeg var nemlig slet ikke glad.

Det var først, da jeg turde træde ind i rollen som pengementor for andre, at jeg kom ind i min genizone. I genizonen føles arbejdet let – ja, faktisk kan det føles så let, at det føles som snyd, at tjene penge på den måde. Derfor annullerer de fleste den mulighed. Den passer simpelthen ikke ind i vores verdensbillede.

Det der også er med genizonen er, at det er her de mange penge ligger. Når du arbejder ud fra din genizone, bliver du helt unik og ingen kan kopiere dig. Det er her, du for alvor kan hjælpe andre og skabe værdi, som mange gerne vil betale for.